FAGOVERSIKT
Her finner du en alfabetisk oversikt over alle fagene i kulturskolen. Dersom du er usikker på hva du skal velge kan du prøve vår fag-generator. Der kan du klikke deg frem og tilbake, og finne ut hvilke fag som passer best for deg. Fag-generatoren finner du HER.
ASPIRANTGRUPPE VALDRES JUNIOR BRASS BAND:
Dette er et tilbud for dem som vil begynne i Valdres Junior Brass Band (VJBB), og som spiller eller har spilt i klassekorps på 4. trinn. Det er noe nivåforskjell på musikken i klassekorpset på skolen og i hovedkorpset til VJBB, og derfor nødvendig med litt mer samspilltrening før man begynner i hovedkorpset.
I aspirantgruppa spilles det et repertoar som er noe mer utfordrende enn i klassekorpset på skolen, men litt enklere enn i hovedkorpset. Man spiller vanligvis i aspirantgruppa i ca. 1 år før man begynner i hovedkorpset.
Aldersgrense: fra 8 – 9 år (3. – 4. klasse) og oppover.
BAND:
Drømmer du om å spille i band sammen med andre? Dersom du allerede spiller gitar, bass, trommer, piano eller synger kan du velge faget BAND i tillegg til instrument, og kulturskolen vil prøve å legge til rette for at du får band-drømmen oppfylt. Dersom du ikke allerede spiller et instrument, og er usikker på hvilke instrument som passer for deg velger du faget INTRO-BAND.
BEVEGELSE TIL MUSIKK:
Dette er en gruppeaktivitet, som stimulerer til musikkglede, danseglede, kreativitet og fellesskap.
Læreren er Aurora Evenstuen, som er utdannet barnehagelærer med to års forsterkning i kunst, kultur og kreativitet (musikk, dans, drama og forming) og et års fordypning i drama. I tillegg holder hun på med et deltidsstudium ved høyskolen Barratt Due i musikkpedagogikk for barn 0-8 år.
Dette tilbudet blir en veldig fin innføring i dans som fag, men med en bred tilnærming og på barnas premisser.
Alder: 5 år- 2.klasse
BRATSJ:
Bratsj er et instrument i strykefamilien, som er godt egnet til alle former for samspill.
Det har et vakkert register mellom celloen og fiolinen. Elevene som går på bratsj for oftere tilbud om samspill i orkester en andre instrumenter, grunnet at det er færre som spiller dette instrumentet. Alle strykekvartetter trenger en bratsjist. Strykekvartett-repertoaret er stort, og gir derfor unike muligheter til musikkopplevelser. Som en parentes kan det nevnes at bratsjmiljøet i Valdres har siste år utgjort halve bratsjgruppa i Norsk Barnesymfoniorkester.Alle som går på bratsj i kulturskolene i Valdres spiller også i et av de fire orkestrene til Valdresstrykerne
Vi har samarbeid med Valdres Sommersymfoni, Hadeland Strykeorkester, orkestre i Barcelona, Madrid, Bologna og Milano mfl. Hvert år deltar Valdresstrykerne på Hemsingfestivalen
Valdresstrykerne er også en del av orkesteret Landstrykerne, som er et tilbud for strykere i Oppland.
Passende begynneralder: fra ca.10 år, da instrumentene er litt større enn en fiolin.
CELLO:
Cello er et strykeinstrument med en varm og god klang som kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. På cello kan man både spille lyse melodier og mørke basstemmer. Man kan enten spille helt alene, sammen med andre instrumenter eller i band.
I celloundervisningen lærer man også å spille etter noter.
I tillegg til den ukentlige enetimen tilbys gruppetimen «Veslefrikk», et gratis samspillstilbud for fiolin- og cellonybegynnere.
«Valdresstrykerne» er orkesteret for de viderekomne elevene. Orkesteret spiller konserter, tilbyr seminarer og reiser på tur i både inn- og utland.
Passende begynneralder: fra 6 – års alder og oppover.
DANS:
Her vil elevene presenteres for jazzdans, modernedans, samtidsdans, klassisk ballett og urbane dansestilarter som feks hip-hop.
På lik måte vil det være ulik musikk vi danser til, men mest populærmusikk du finner på hitlistene.
Stilart og progresjon tilrettelegges etter nivå og interesse på elever i gruppen.
Det gis en innføring i dansens mange begreper, du lærer danseteknikk, rytmikk, dynamikk og mange flotte dansetrinn.
Dansetilbudet ved kulturskolen i retning scenisk dans, og er ikke konkurranserettet (idrettsdans).
Dans undervises av faglærer i dans med erfaring som utøvende danser og pedagog
Tilbudet passer for både nybegynnere og de med mer erfaring som i kulturskolen ellers, her er det ingen reservebenk. Ta med drikkeflaske, treningsklær og godt dansehumør.
Aldersgrense: grunnskole og videregående skole.
FIOLIN:
Fiolin er et instrument som passer til mange typer av musikk, fra symfoniorkesteret til populærmusikk i alle former. Eller ganske enkelt alene. Fiolin er et lett instrument å ta med seg og du kan lett holde små konserter i hjemmet. Nord-Aurdal har et stort strykemiljø som du kan nyte godt av hvis du melder deg på fiolin.
De fleste som går på fiolin i kulturskolene i Valdres spiller også i et av de fire orkestrene til Valdresstrykerne
Valdresstrykerne møtes hver onsdag på Fagernes for å spille i orkester sammen.
Vi har samarbeid med Valdres Sommersymfoni, Hadeland Strykeorkester, orkestre i Barcelona, Madrid, Bologna og Milano mfl. Hvert år deltar Valdresstrykerne på Hemsingfestivalen.
Valdresstrykerne er også en del av orkesteret Landstrykerne, som er et tilbud for strykere i Oppland.
Passende begynneralder: 6 år, men gjerne også før, hvis undervisningen blir tilrettelagt, og foreldrene har mulighet til oppfølging (noe vi anbefaler alle foreldre).
GITAR / BASS / MANDOLIN:
Vi arbeider både med akkordspill (grep) og melodispill etter noter og tabulatur, og elevene møter til timene enkeltvis eller i grupper på to eller tre. Alle får tilbud om å delta i intimkonserter og andre konserter, både sammen med andre gitarelever og elever på andre instrument Vi forventer at elevene deltar i slike fellesaktiviteter og at de bruker tid med instrumentet sitt og øver på å tilegne seg det vi blir enige om på timene.
Passende begynneralder: for de fleste passer det å begynne å spille gitar i 3. eller 4. klassetrinn.
HALLINGDANS og GODKARSTYKKJER:
I Valdres har me ulike dansar i lang tradisjon, dei eldste er bonde, springar og halling. Me har også ein tradisjon for runddans, eller gamaldans som fleire kallar det.
Dette kurset vil ta føre seg Hallingdansen med dei påfølgande godkarstykkja, eller gamle idrettsleikar som dei også kallast. Dette var spesielle krumspring dei sprekaste i bygda bruka for å kappast i smidigheit og styrke før i tida.
Bli med på ei aktiv økt og lær gamle triks ! Kruking, stiftar og sparking av hatt !
Ta med treningstøy og gode sko, samt godt humør.
Aldersgrense: ingen.
HARDINGFELE:
Hardingfela er Noregs nasjonalinstrument og står sterkt i Valdres. Me har tradisjonsbærarar tilbake til 1700-talet, og låttane går frå spelemann til spelemann opp gjennom generasjonane. Med eit rikhaldig tradisjonsarkiv på Valdres Folkemuseum har me tilgang på materiale slik ein alder har hatt før, og me kan verkeleg koma djupt inn i historiane rundt spelemenn og låttane deira. Undervisninga skjer som regel på øyra, men dei fyrste åra brukar me eit enkelt notasjonssystem for å koma i gang 🙂
Folkemusikkmiljøet i Valdres er veldig levande og nybyrjarane får tidleg kome ut i miljøet og treffe dei aktive gjennom dansekurs/kveldar, konsertar, kappleikar m.m.
Som med alle instrument blir ein betre om ein øver og spelar mykje. Me har som regel einetimar til me kjem så langt at me kan vere med på samlingar og samspeløvingar, og mykje aktivitet i løpet av året; Strunkeveka, juniorsamlingar med hallingdalsungdomane, samspelkveldar, konsertar, kappleikar, turar og mykje meir 🙂
Passande begynneralder: frå 1. trinn.
INTRO – BAND/FOLKEMUSIKK/KLASSISK:
INTRO er for deg som vil dykke inn i musikkuniverset sammen med andre på din alder. I løpet av et kulturskoleår kan du prøve ut forskjellige instrumenter og ha det gøy i samspill med andre som har samme interesse som deg. Målet er å lære grunnleggende teknikker, oppleve mestring og være kreativ i lag. I løpet av året vil din lærer veilede deg, og hjelpe deg med å velge hvilket instrument du vil fordype deg i. Du behøver ikke å ha et instrument for å melde deg på dette tilbudet.
Gruppestørrelse: 2-5 elever
KONTRABASS:
Kontrabass er det største strykeinstrumentet og er et utrolig anvendelig og viktig instrument. Kontrabass trenges i alle stilarter og musikksjangre. Som bassist er man grunnfjellet og styrer pulsen i musikken.
Du lærer både å spille med og uten bue, og du lærer også å spille etter besifring og noter. Samspill er kjempeviktig for kontrabassister, og du velger selv om du etter hvert vil spille i strykeorkester, band eller sammen med folkemusikere. Du kan låne instrument av kulturskolen, og du behøver ikke å transportere instrumentet mellom hjem og skole hver uke, vi har en ekstra bass som står på kulturskolen.
Passende begynneralder: fra 4.klasse.
LANGELEIK:
Langeleik er eit folkemusikkinstrument som har vore spelt i Valdres i mange hundre år.
Lærer du å spele langeleik brukar du ikkje noter, men lærer gjennom å høyre, sjå og herme etter læraren. Melodiane, låttane, høyrer heime i Valdresbygdene og det er lett å glede andre med spelet ditt! Du lærer enkelt dei første låttane, og det er fint å høyre på sjølv om du ikkje har spelt så lenge. Etter kvart kan du lære vanskelige låttar og til og med spele til dans.
Miljøet rundt langeleiken er veldig triveleg, og det er langeleikelevar i alle kulturskulane i Valdres, og i Oslo! Når du har spelt eit par år, kan du også melde deg på sumarkurs i langeleikspel på Strunkeveko på Valdres Folkehøgskule eller bli med på helgekurs og ungdomstreff.
Passande begynneralder: frå 8 års alderen er det veldig greitt å starte med undervisning, men fleire elever starta då dei var enda yngre.
MESSING (messinginstrumenter):
Kornett, althorn, tenorhorn og trombone er de vanligste messinginstrumentene å begynne på, men det kan også være aktuelt med baryton eller tuba. Dette avhenger litt av størrelsen på elevene. Messinginstrumenter har et enormt stort bruksområde, alt fra korps og orkester til ulike typer jazzband, pop & rock, kirkemusikk og selvfølgelig som soloinstrument.
Generell spilleteknikk, note- og rytmelesing læres parallelt i undervisningsopplegget. Og som på alle andre instrumenter er øving hjemme en forutsetning for å utvikle seg på instrumentet.
Undervisningen foregår individuelt eller i grupper på 2-4 elever.
De fleste som spiller messinginstrumenter, er med i Valdres Junior Brass Band (aspirantkorps eller hovedkorps), hvor de får spille, ha det gøy og sosialt sammen med andre. Der får man også kjennskap til musikk i mange ulike genre. Når man kommer i ungdomsskolealder og har oppnådd et visst nivå, kan man f.eks. begynne i Valdres Brass Band eller i de andre musikkorpsene i kommunen.
Passende begynneralder: fra 9 år (4. trinn) og oppover. Men man kan begynne tidligere dersom det ligger tilrette for det.
MUNNHARPE:
Prøv deg på munnharpe! Som eit av verdas eldste instrument har det stor utbreiing, og i Norge har me ein lang tradisjon for munnharpespeling. Eit veldig lite instrument som kan vere med overalt, og skapar liv kvar enn ein tek det opp! Kom og lær instrumentet og få innsikt i ein spanande toneskatt:)
Passende begynneralder: fra 1. trinn og oppover.
MUSIKKTERAPI:
Tilbud som gis individuelt eller i gruppe der kommunikasjon, samhandling og fellesskapsopplevelse står sentralt.
Sang / musiske aktiviteter er verktøyet for å nå utenom-musikalske mål (f.eks. øve opp evnen til språk og motorikk, øke konsentrasjon og oppmerksomhet, gi mestringsglede).
Aldersgrense: voksne.
PIANO:
Undervisning på alle alderstrinn. Tilpasset undervisning med og uten noter, men med vekt på at elevene lærer det grunnleggende innen notelære gjennom undervisning. Elevene lærer også sanger og melodier med besifring (akkorder i bass) fra starten.
4-hendig og 6-hendig stoff brukes så snart elevene kan litt noter og noteverdier.
Instrument: en fordel om elevene har piano hjemme, men i starten går det bra å leie eller kjøpe keyboard til øving.
Passende begynneralder: 6 – 8 års alderen, litt avhengig av modenhet, talent og interesse.
SANG:
Tilbudet gis i form av individuell opplæring. Rytmisk eller klassisk tilnærming tilbys ut fra interesse og tilgjengelig lærerressurs. Det legges vekt på utvikling av stemmen og å finne et eget uttrykk
Aldersgrense: videregående skolealder og voksne.
SLAGVERK:
Slagverk omfatter egentlig en hel del ulike instrumenter: skarptromme, stortromme, cymbaler, trommesett, forskjellige melodiske slagverkinstrumenter (klokkespill, xylofon, vibrafon, pauker osv). Og sist, men ikke minst, en masse forskjellige rytme-/perkusjonsinstrumenter (tamburin, woodblock, kubjelle, bongos, triangel osv).
Vi bruker mest skarptromme og trommesett i undervisningen, men vil også i perioder utforske f.eks. klokkespill, hvor man får litt kjennskap til melodisk slagverk.
I undervisningen blir det lagt vekt på teknikk, koordinasjon, rytmeforståelse, notelesing…
Passende begynneralder: fra 9 år (4. trinn) og oppover.
STRANDEFJORDEN SALONGORKESTER:
Er et orkester for dem som ønsker å spille variert musikk i sammen. Vi øver på mandager på kulturskolen i musikkrommet på NABS. Besetningen består hovedsakelig av strykere, treblåsere, slagverk, piano og sang. Repertoaret strekker seg fra Schostakowich til Metallica.
Aldersgrense: voksne.
TILRETTELAGT KUNST- OG MUSIKKUNDERVISNING:
Tilbud som gis individuelt eller i gruppe der kommunikasjon, samhandling og fellesskapsopplevelse står sentralt.
Formings- og sang/musiske aktiviteter er verktøyet for å nå utenom-musikalske mål (f.eks. øve opp evnen til språk og motorikk, øke konsentrasjon og oppmerksomhet, gi mestringsglede).
Aldersgrense: voksne.
TORADER:
På torader kan man spille all slags musikk, men det er lett og lystig musikk som mest forbindes med dette instrumentet. Ofte dansemusikk. Det er mye låt i en torader, og det blir fort god stemning med en torader i nærheten. Til opplæring brukes ”toradernoter”, og at man ser og lytter på andre (læreren). Vanlige noter kan også brukes.
Passende begynneralder: fra 8 – 9 år og oppover.
TRADISJONSSONG:
Kjært barn har mange namn: Vokal folkemusikk, tradisjonssong, kveding, hulling og folkeleg song. I gamle dagar vart songen brukt når ungane skulle sova, trengde trøyst eller berre til leik og moro. Og det fanst stølssongar, arbeidsviser, stev, salmar og viser om kjærleik og dramatiske hendingar. Songarane nytta naturtoneskalaen, glidetonar og «krullar». Difor høyrest kveding annleis ut enn den songteknikken vi brukar i nyare song. Vi lærer ved å lytte og herme. Om du melder deg på tradisjonssong får du høve til å vidareføre ein lokal tradisjon, vera med i eit triveleg folkemusikkmiljø, og i tillegg får du eit musikalsk verktøy som du kan bruke i mange samanhengar.
Passande startalder: frå 1. trinn og oppover.
VISUELL KUNST:
Gleden ved å se og oppdage farge og form i natur og omgivelser, er viktige impulser innenfor faget. Her får elevene muligheten til å være skapende mennesker. Vi tar utgangspunkt i barn og unges eget initiativ, og den fasinasjon de har omkring temaer de har i eget liv og samfunnet som omgir dem. Vi gir tilstrekkelig handlingsrom i egen utforskning, undring og eksperimentering. Derfor er viktige elementer i undervisninga at elevene skal få oppleve ulike former, farger, komposisjon, redskaper og teknikker. Undervisninga foregår i grupper.
Aldersgrense: grunnskolealder.
VOKALGRUPPE:
Her vil du få synge mye og variert! Med en lekende tilnærming vil du bli kjent med ulike måter å bruke stemmen på, og være innom mange ulike sjangre, fra joik og visesang til pop og rock. Du vil bli kjent med ulike musiske elementer som rytme, klang, intonasjon, styrke etc. De som ønsker vil også få mulighet til å synge solo. I tillegg vil dette skje på en sosial arena der du vil bli kjent med andre med felles interesse.
Aldersgrense: fra 4. trinn og oppover.
VALDRES BARNE –OG UNGDOMSTEATER:
Liker du å kle deg ut, synge eller stå på scenen? Ja, da er teater stedet for deg!
Vårt fokus er å jobbe mot en felles forestillingen, der barn og unge får utfolde seg i ulike roller og tilegne seg kunnskap på hvordan en forestilling blir til fra start til mål.
Aldersgrense: fra 3. klasse og oppover.
VOKALGRUPPE MED INDIVIDUELL SANGUNERVSNING:
Her vil du få synge mye og variert! Med en lekende tilnærming vil du bli kjent med ulike måter å bruke stemmen på, og være innom mange ulike sjangre, fra joik og visesang til pop og rock. Du vil bli kjent med ulike musiske elementer som rytme, klang, intonasjon, styrke, etc. De som ønsker vil også få mulighet til å synge solo. I tillegg vil dette skje på en sosial arena der du vil bli kjent med andre med felles interesse.
I tillegg vil du som elev få individuell undervisning. Her tilpasses undervisningen til den enkeltes nivå, ønsker og interesser. Vi vil trene på formidling og scenetrygghet, og du vil få opplæring i mikrofonteknikk. Du vil også få mulighet til å opptre både alene og i samspill med andre elever i kulturskolen.
Aldersgrense: fra 4. trinn og oppover.
TIMEPLAN FOR DE ULIKE GRUPPETILBUDENE 2023/2024:
Vi tar forbehold om endringer i løpet av året.
BEVEGELSE TIL MUSIKK:
Konsertsalen i Trykkeriet (Vektersalen), tirsdager kl. 16.30 – 17.15 (5 år/1. klasse)
Konsertsalen i Trykkeriet (Vektersalen), tirsdager kl. 17.25 – 18.10 (2. klasse)
JAZZDANS:
Nord-Aurdal ungdomsskole – dansesalen, tirsdager kl. 14.20 – 15.20 (5. klasse)
Nord-Aurdal ungdomsskole – dansesalen, tirsdager kl. 15.30 – 16.15 (3. – 4. klasse)
Nord-Aurdal ungdomsskole – dansesalen, onsdager kl. 14.30 – 15.30 (6. – 7. klasse)
Nord-Aurdal ungdomsskole – dansesalen, onsdager kl. 15.45 – 17.15 (ungdom)
STRANDEFJORDEN SALONGORKESTER:
Konsertsalen i Trykkeriet (Vektersalen), mandager kl. 18.30 – 20.30
VALDRES JUNIOR BRASS BAND:
Fellesøving hovedkorps: Leira grendehus, torsdager kl. 17:00 (16.45) – 18:30
Fellesøving aspirantkorps: Nord-Aurdal barneskole, tirsdager kl. 14.20 – 15.30
Gruppetimer for VJBB-elever: Trykkeriet, mandager kl. 14.30 – 17.45
VISUELL KUNST:
Trykkeriet – kunstrom, onsdager kl. 14.20 – 15.35, gruppe C (5. – 6. klasse)
Trykkeriet – kunstrom, onsdager kl. 14.45 – 17.00, gruppe B (3. – 4. klasse)
Trykkeriet – kunstrom, onsdager kl. 17.10 – 18.25, gruppe A (2. – 4. klasse)
Trykkeriet – kunstrom, onsdager kl. 18.35 – 20.05, gruppe E (fra 8. klasse)
Trykkeriet – kunstrom, tordager kl. 14.40 – 16.10, gruppe D (6. – 7. klasse)
HALLINGDANS:
Skoleåret 2023/2024 er tilbudet samlingsbasert, og datoene for høsten 2023 er: 22. sept., 20. okt. 1. des. og 15. des,
VALDRES BARNE- OG UNGDOMSTEATER:
Konsertsalen i Trykkeriet (Vektersalen), torsdager kl. 17.00 – 19.00 samt flere helgeøvinger i løpet av sesongen.